CBCG očekuje pad kamata, bankari rezervisani

Bez autora
Feb 13 2011

Kamate na kredite i štednju u Crnoj Gori su visoke i znatno su iznad onih u razvijenim evropskim zemljama. CBCG očekuje smanjenje kamatnih stopa u ovoj godini, ne samo na štednju nego i na kredite. Dok bankari objašnjavaju zašto je teško očekivati značajniji pad, regulator je kategoričan da su stope u Crnoj Gori previsoke. U CBCG očekuju, s obzirom na stabilizaciju finansijskih tržišta, slabljenje efekata finansijske krize, da će banke lakše i pod povoljnijim uslovima dolaziti do slobodnih izvora sredstava za finansiranje svojih aktivnosti. Efektivne kamatne stope u bankama u Crnoj Gori su različite. Za gotovinske kredite kreću se, kako piše na njihovim sajtovima, od 13 do preko 17 odsto godišnje. U Podgoričkoj banci Societe Generale, u kojoj je efektivna kamata za gotovinske kredite 13,5 odsto, kažu da ne očekuju u ovoj godini značajnije pomjeranje kamatnih stopa.

CBCG očekuje pad kamata, bankari rezervisaniKamate na kredite i štednju u Crnoj Gori su visoke i znatno su iznad onih u razvijenim evropskim zemljama, ocjenjuju u Centralnoj banci Crne Gore.

CBCG, piše Pobjeda, očekuje smanjenje kamatnih stopa u ovoj godini, ne samo na štednju nego i na kredite. Dok bankari objašnjavaju zašto je teško očekivati značajniji pad, regulator je kategoričan da su stope u Crnoj Gori previsoke.

U CBCG očekuju, s obzirom na stabilizaciju finansijskih tržišta, slabljenje efekata finansijske krize, da će banke lakše i pod povoljnijim uslovima dolaziti do slobodnih izvora sredstava za finansiranje svojih aktivnosti.

Efektivne kamatne stope u bankama u Crnoj Gori su različite. Za gotovinske kredite kreću se, kako piše na njihovim sajtovima, od 13 do preko 17 odsto godišnje.

U Podgoričkoj banci Societe Generale, u kojoj je efektivna kamata za gotovinske kredite 13,5 odsto, kažu da ne očekuju u ovoj godini značajnije pomjeranje kamatnih stopa. Može se, objašnjavaju, očekivati poboljšanje kreditnog rejtinga države u narednom periodu, ali je neizvjesno da li će promjene uslijediti već ove godine. U ovoj banci ističu da se može očekivati poboljšanje kreditnog rejtinga države Crne Gore u narednom periodu - zahvaljujući približavanju Evropskoj uniji, kao i sveukupnim performansama crnogorske ekonomije. Dok se mijenjaju performanse ekonomije nepromjenljiva su očekivanja klijenata koji štede.

U NLB Montenegrobanci u kojoj je efektivna kamata na potrošačke kreditre 16,25 odsto godišnje a na gotovinske mjesečna od 1,08 do 1,5 odsto, su kazali da očekuju blagi pad aktivnih kamatnih stopa.

Bržim rješavanjem ovih problema i efikasnijim radom državnih organa odgovornih za procesuiranje zahtjeva za prinudnom naplatom doprinijeće, ocjenjuju u NLB, i značajnijem padu aktivnih, odnosno kamatnih stopa na kredite.

Na sajtu Erste banke, recimo, piše da je godišnja efektivna kamata na gotovinski kredit preko 13 odsto, Crnogorske komercijalne banke preko 15 odsto, Hipotekarne banke od 1,2 do 1,5 odsto mjesečno, Komercijalne banke Budva od 12,93 do 17,35, u Atlas banci 13,59 do 17,91 odsto...

U mikrokreditnim finansijskim institucijama kamate su znatno veće – kreću se i preko 30 odsto.

Centralna banka ih je prije desetak dana upozorila da će tražiti način da preduzme mjere ako ne obore ove kamate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik